Saturday, January 23, 2010

9 pelajar ditahan bantah p'raya kampus

Jan 23, 10 1:49pm


Sembilan pelajar universiti ditahan ketika berhimpun di ibunegara kerana membantah proses pilihan raya kampus.Mereka adalah antara 200 pelajar yang menyertai bantahan tersebut di Menara Tun Razak di Jalan Raja sebelum berarak ke kompleks membelibelah Sogo kira-kira setengah kilometer dari situ, di mana mereka berhasrat untuk menyebarkan risalah kepada orang ramai.Ketika sampai di Sogo, mereka diarahkan oleh polis supaya bersurai. Sembilan daripada mereka kemudiannya ditahan polis kerana didakwa gagal berbuat demikian.Mereka adalah

1.Hilman Idham,

2.Aizat Salleh,

3.Mohammad Za'im Mustapha,

4. Ahmad Shukri Kamarudin,

5. Ahmad Syukri Abdul Razak,

6. Mohammad Idris Yusoff (Presiden GAMIS Pusat),

7. Fikhri Harun,

8. Syahriul Ismail, dan

9. Ridhuan Jamil.

Mereka yang terdiri daripada anggota beberapa pertubuhan pelajar universiti di sekitar Lembah Klang, dibawa ke ibupejabat polis Dang Wangi untuk disoalsiasat.
Penangkapan mereka bermula apabila polis tiba lima minit selepas kumpulan pelajar tersebut berarak dari Menara Tun Razak.
Pihak polis kemudiannya terus mengarahkan mereka menurunkan kain rentang bantahan mereka serta bersurai dalam masa lima minit.
dipost oleh Admin Blog GAMIS Perak

No comments:

Post a Comment

Tentang Blog Ini

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
GAMIS Perak merupakan singkatan kepada Gabungan Mahasiswa Negeri Perak. Ia merupakan sebuah Organisasi Bukan Kerajaan atau Non-Government Organization (N.G.O.). Keahliannya terdiri daripada Mahasiswa-Mahasiswi Islam yang ingin memperjuangkan kedaulatan Islam di negeri Perak. Ia adalah sebagai menyambung perjuangan Rasulullah S.A.W.

Janji Allah: Menang atau Syahid

Janji Allah: Menang atau Syahid
Pemergian Al-Marhum Akh Fadhiri & Akh Faizol, Semoga mereka tergolong dikalangan HambaNya yang Syahid Fi Sabilillah.